Etički izazovi u zaštiti prava na privatnost u izvještavanju medija u nasilju nad ženama- Senzacionalizam ispred etičnosti?

Podgorica 25.10.20118. - Institut za medije će u četvrtak 1. novembra 2018. godine, u EU info centru u Podgorici  predstaviti nalaze istraživanja  „Etički izazovi u zaštiti prava na privatnost u izvještavanju medija u nasilju nad ženama- Senzacionalizam ispred etičnosti?“, kojim smo analizirali način na koji mediji u Crnoj Gori izvještavaju o ženama žrtvama nasilja, sa fokusom na zaštitu prava na privatnost.
Na predstavljanju istraživanja će govoriti:

  • autorka izvještaja, novinarka Dušanka Pejović
  • izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević
  • novinarka, direktorica nedjeljnika “Monitor” Milena Perović Korać

Kako poslednje relevantne studije pokazuju da je skoro svaka druga žena u Crnoj Gori tokom života, bila izložena nekoj vrsti nasilja, da je nasilje u porodici jedan od najtežih oblika rodno zasnovanog nasilja, te da se njegova rasprostranjenost, uprkos svim uloženim naporima, ne smanjuje u našoj zemlji, uvrstili smo ovaj problem u projekat kojim se bavimo, jer  „Mediji ne mogu da riješe problem nasilja nad ženama, ali mogu da budu svojevrsni “zviždači” tako što će skrenuti pažnju javnosti i informisati o tom problemu uz maksimalnu zaštitu prava na privatnost, sagledati ulogu i rad institucija, uraditi analitičku priču i ispratiti je do epiloga uz obezbjeđivanje provjerenih i tačnih informacija stavljenih u pravilan kontekst. Mediji tako doprinose prevenciji i podizanju svijesti javnosti o nasilju nad ženama kao društvenom problemu a ne pojedinačnom incidentu”, jedna je od ocjena mini istraživanja
Istraživanje je jedno u seriji i dio je projekta »Respekt - Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«.
Projekat vodi Institut za medije Crne Gore uz finansijsku podršku Evropske unije, a u partnerstvu s Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo sa sjedištem u Londonu.