Čitaj između redova

Institut za medije Crne Gore sprovodi projekat “Čitaj između redova”, koji je usmjeren na razvijanje i usavršavanje nastavnika/ca za medijsko obrazovanje učenika/ca, razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u štampanim, elektronskim i digitalnim medijima i podsticanje unapređenja vannastavnih aktivnosti.

Kroz projekat ćemo se posebn obrattiti učenicima osnovnih i srednjih škoala, njihovim roditeljima i školskim upravama.

Naša motivacija za organizovanje ovakvog vida obuke jeste želja da pomognemo djeci i nastavnicima da se suoče sa izazovima digitalnog društva, koji pored značajnih mogućnosti, donose i posebne probleme u vidu kampanja laži, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih i štetnih sadržaja kojim obiliju medijske platforme, a što vrlo često ugrožava demokratska društva. Ovakvo okruženje je poseban problem za mlade,  koji prema relevantnim domaćim i svjetskim istraživanjima provode i do 9 časova dnevno na raznim medijskim platformama.

Sve o projektu ćete moći da saznate na veb stranici https://citajizmedjuredova.me/.

Razgovaraćemo i podijeliti iskustva o tome kako različite medijske forme oblikuju naša shvatanja, o fenomenima društvenih mreža, vještinama prepoznavanja lažnih vijesti i dezinformacija, o stereotipima... O bezbjednosti u onlajn prostoru i načinima kako da djeca I mladi zaštitite sebe i podatke koje ostavljate na netu.
Sve to ćemo raditi kroz radionice u školama širom Crne Gore: od Kotora, Tivta i Budve, preko Nikšića, Žabljaka, Plužina, Šavnika, Kolašina, Mojkovca, do Bijelog Polja, Berana i Pljevalja.

Obratićemo se nadležnima u sistemu obrazovanja u želji da doprinesemo jačanju medijskog obrazovanja, slijedeći iskustva i primjere razvijenih zemalja koje na izazove digitalnog doba odgovaraju obrazovanjem i čije iskustvo ukazuje da visok nivo medijske, kulturne i informatičke pismenosti doprinosi kulturnom bogatstvu, političkoj stabilnosti i ekonomskom razvoju društva.

Projekat „Čitaj između redova“ se sprovodi uz podršku Ambasade SAD-a u Podgorici, u okviru “Programa za pomoć profesionalizaciji medija”.