PUBLIKACIJA: Medijska pismenost za sve dak

PODGORICA, 2. decembra 2021. - Mladi ljudi koji kao glavni izvor informisanja koriste nove medije postaju žrtve dezinformacija koje utiču na njihovo mišljenje i odluke, a da pri tome nemaju vještine za kritičko sagledavanje medija. 

Školski sistem još uvijek ne pruža adekvatan odgovor na izazove sa kojima se đaci suočavaju niti svi učenici imaju mogućnost da uče medijsku pismenost. 

Ovaj predmet pružio bi im znanje i vještine koji su ključni da bi se unaprijedila sposobnost mladih za analizu sadržaja koji im mediji plasiraju, sposobnost da prepoznaju različite izvore informacija i da odaberu kredibilne.
Da bi utvrdili koje prepreke u obrazovnom sistemu onemogućavaju izučavanje ovog izbornog predmeta u svim školama, Institut za medije Crne Gore odlučio je da analizira poziciju predmeta Medijska pismenost u obrazovnom sistemu. 

Analiza je urađena na osnovu zvaničnih podataka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i javno dostupnih relevantnih istraživanja domaćih institucija i organizacija.

Analizu na crnogorskom i engleskom jeziku možete pogledati ovdje.