Poziv za stažiranje za mlade novinare i studente novinarstva

Podgorica, 3. januara 2022. - Ako ste student/kinja novinarstva, fakulteta društvenih nauka i mladi/a novinar/ka željni praktičnog iskustva, pozivamo vas da se prijavite na petodnevni trening i plaćenu novinarsku praksu "Prvi korak ka redakciji", koju organizuje Institit za medije Crne Gore.
Uvodni trening traje pet dana i održaće se od 24. do 28. januara 2022. januara,  u Podgorici, nakon čega će polaznici imati jednomjesečnu novinarsku praksu u vodećim crnogorskim medijim, uz mentorstvo urednika.

Na treningu će učestvovati deset izabranih polaznika dok je stažiranje obezbijeđeno za petoro mladih kolega koji tokom obuke pokažu najviše interesovanja.

U okviru petodnevnog treninga izabrani polaznici će imati prilike da se, kroz predavanja i praktične vježbe, upoznaju sa osnovnim novinarskim formama, etikom u novinarstvu, novinarskim standardima, načinima pretrage podataka, verifikacijom izvora, fotoprodukcijom, alatima za provjeru informacija i osnovama mobilnog novinarstva.

Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara, urednika i medijskih profesionalaca.
Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima – Vijestima, Monitoru, Pobjedi, Radiju Crne Gore i Gradskoj TV.
Biografije trenerskog tima možete pogledati ovdje >>>
Prisustvo svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno. 

Ko se može prijaviti i kako?
 Pravo učestvovanja imaju studenti i studentkinje završnih godina novinarstva i komunikologije iz Crne Gore, kao i mladi novinari i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva.
Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:
 • Ukoliko ste student/kinja- uvjerenje da ste student/kinja odsjeka za novinarstvo/komunikologiju ili kopija indeksa
• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje >>>
• Motivaciono pismo

Prijave možete slati na e-mail: [email protected] do ponedeljka 17. januara 2022. godine.
Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje.
Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail ili kontaktirati nas putem brojeva telefona: 067 822 652 i 020 202 175.

Ovu aktivnost organizujemo u okviru projekta ,,Resursni centar za organizacije civilnog društva-faza II“, koji realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u partnerstvu sa NVO Natura i Instutom za medije Crne Gore (IMCG). Projekat finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.