Novinarska tribina

Na Dan slobode medija, 3.05.2018. u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” , novinari iz regiona i Crne Gore će debatovati na temu:-»Činjenice su neprikosnovene, komentari su slobodni – kako tu etičku smjernicu primijeniti u praksi, da li je, kada i kome dozvoljena pristrasnost, kako se to primjenjuje u praćenju izbora?«.

Na tribini će govoriti:
Agron Bajrami,  glavni i odgovorni urednik Koha Ditore, najvećeg dnevnog lista na Kosovu
Sanja Mikleušević Pavić, novinarka i urednica Hrvatske radio televizije
Vladan Žugić, novinar i kolumnista dnevnog lista Vijesti.

Tribinu će voditi Brankica Petković iz Mirovnog Instituta iz Ljubljane.

Cilj tribine je da bliže osvijetli gore pomenuti, univerzalni, profesionalni, etički standard , a koji  sadrži i kodeks novinara i novinarki Crne Gore. Kako se taj standard provodi u praksi, koji izazovi se tu pojavljuju i kako se to odražava na slobodu i vjerodostojnost profesije? Šta znači etičko načelo nepristrasnosti u novinarstvu i medijima, kada i kako se primjenjuje? Zašto i kada pristrasnost nije sporna? Kako se sva ta etička načela primjenjuju tokom praćenja izbora? Postoji li u tom pogledu razlika između privatnih i javnih , štampanih i elektronskih medija,  izvještača i kolumnista? 
Neki analitičari medijskih sistema prepoznaju razliku između (tradicije) novinarstva u mediteranskim državama za koje tvrde da je više zagovorničko,  komentatorsko novinarstvo koje je instrumentalizovano za političke konflikte i polarizaciju te je sastavni dio političkog paralelizma između medija i političkih grupacija. S druge strane spektra spominju anglo-američku tradiciju novinarstva zasnovanog na činjenicama i objektivnosti, gdje su komentari strogo odvojeni i odražavaju urednički stav. Ovdje  pojednostavljene elemente klasifikacije navodimo samo kao podsticaj za raspravu o profesionalnim normama koje su tema tribine, te o tome kako se te norme razumiju i primjenjuju u praksi, što utiče na njihovu primjenu i kako novinari i mediji preispituju i provjeravaju vlastitu predanost tim profesionalnim načelima.
Tribina je jedna u seriji i dio je šireg projekta »Respekt - Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije«, koji se realizuje uz podršku Delegacije EU u Podgorici.

Projekat vodi Institut za medije Crne Gore uz finansijsku podršku Evropske unije, a u partnerstvu s Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Network) sa sjedištem u Londonu.