Radionica iz oblasti medijske i informacione pismenosti

Institut za medije Crne Gore vas poziva da se prijavite na radionicu iz oblasti medijske i informacione pismenosti koja će se održati 05.12.2019. od 09:00 do 16:30 sati, u prostorijama Instituta za medije, na adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog broj 9, Podgorica. Radionica je namijenjena studentima koji žele da usvoje nova znanja i vještine u ovoj oblasti kao i predstavnicima nevladinih organizacija i novinarskih udruženja koji su zainteresovani da razvijaju nove ili unaprijede postojeće aktivnosti na polju medijske i informacione pismenosti.
Radionica ima za cilj da poveća kapacitete za razumijevanje MIL-a i njegovu važnost za slobodu medija. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa glavnim MIL konceptima i njihovom ulogom u promociji medijske pismenosti. Riječ je o tehnikama podučavanja u školama, digitalnim alatima koji se koriste za unapređenje MIL-a među različitim ciljnim grupama, te o razvoju kreativnih pristupa za predstavljanje MIL-i javnosti.

Na radionici će biti obrađene sljedeće teme:
• Zašto je važno biti medijski i informaciono pismen i šta to podrazumijeva?
• Dobre prakse medijskog i informacionog opismenjavanja u Crnoj Gori i regionu;
• Ključne ciljne grupe i teme za medijsko i informaciono opismenjavanje;
• Mehanizmi i mogućnosti za djelovanje organizacija i udruženja na ovom polju;
• Kako prepoznati manipulativne sadržaje u medijima?
Radionica će trajati jedan dan, a prisustvo je obavezno na svim sesijama. Radni jezik treninga je crnogorski, a broj polaznika je ograničen.

Radionica će kombinovati prezentacije i interaktivni rad s učesnicima/ama i vodiće je Milena Bubanja i Danilo Ajković, tim trenera koji imaju iskustvo na ovom polju i prethodno su prošli obuku Instituta za medije Crne Gore iz oblasti medijske i informacione pismenosti, u ranijoj fazi projekta.
Za učesnike/ce van Podgorice, troškovi puta će biti refundirani. Troškovi ručka i pauza u toku dana će biti pokriveni od strane organizatora. Iz svake organizacije može se prijaviti jedan predstavnik/ca.

Kako se prijaviti na radionicu?
Ukoliko ste zainteresovani/e za učešće na radionici, pošaljite popunjen prijavni formular koji možete preuzeti ovdje.
Prijavni formular pošaljite na adresu: [email protected], najkasnije do 29. novembra 2019. do 14h. Sve prijave koje stignu nakon ovog roka, neće biti uzete u razmatranje. Nakon što nam pošaljete prijavu, primit ćete potvrdu o prijemu.
Za dodatne informacije o radionici, možete nas kontaktirati na mejl [email protected] ili putem telefona na 068787246.

Radionica se organizuje u okviru regionalnog programa ''Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.