Nova medijska pismenost na platformama Uči doma

Podgorica, 12. april 2020. godine - Suočili smo se ovih dana sa dezinformacijama o korona virusu. Pročitali smo neistine da bijeli luk liječi virus ili teorije zavjere da je  COVID 19 proizveden u laboratoriji u Kini , te da je za njegovo širenje odgovorna 5G tehnologija. Sve navedene tvrdnje su naučnici demantovali.

Kako da pametno upravljamo medijskim porukama i enormnom količinom informacija kojoj smo svakodnevno izloženi? Odgovor na to pitanje se nalazi u medijskom obrazovanju koje nas uči da kritički čitamo medijske poruke i da ih mudro koristim za svoju dobrobit.

Gimnazijalci u Crnoj Gori kroz izborni predmet medijska pismenost već deceniju uče o prednostima i manama digitalnog doba. COVID 19 je privremeno zatvorio škole, ali učenici gradivo mogu pratiti preko portala „Uči doma“, Ministartsva prosvjete, u okviru koga su osmišljena i dva časa medijske pismenosti koje možete pogledati ovdje

 

Časovi su kreirani po programu, “Nova medijska pismenost-participativna kultura za participativnu demokratiju”, licenciranom od strane Zavoda za školstvo I provedenom ove godine od strane Instituta za medije u osnovnim I srednjim školama širom Crne Gore.

Zajvaljujemo profesorici Svetlani Jovetić - Koprivica iz “Srednje mješovite škole”-Golubovci I profesoru Miroslavu Miniću iz gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada.

Institut za medije radi na jačanju medijskog obrazovanja zahvaljujući podršci Evropske komisije I Ambasade SAD-a u Podgorici, kroz projekte “Mediji za građane-građani za medije i "Čitaj između redova”.