Osnovana mreža za digitalna prava u Jugoistočnoj Evropi

Suočavajući se sa porastom kršenja digitalnih prava, više desetina organizacija za ljudska prava složilo se da radi zajedno na zaštiti pojedinaca i društava u Jugoistočnoj Evropi.

Nineteen organisations from Southeast Europe have joined forces in a newly-established network that aims to advance the protection of digital rights and address the growing challenges posed by the widespread use of advanced technologies in society.
This article is also available in English here >>>

PODGORICA, 14. avgusta 2020. - Devetnaest organizacija iz jugoistočne Evrope udružilo je snage u novoosnovanu mrežu koja ima za cilj da unaprijedi zaštitu digitalnih prava i riješi sve veće izazove koje donosi široka upotreba naprednih tehnologija u društvu.

Pokrenuta od strane Balkanske istraživačke mreže, BIRN i SHARE Fondacije, Mreža za digitalna prava u Jugoistočnoj Evropi prva je takve vrste fokusirana na digitalno okruženje i izazove kada su u pitanju digitalna prava u Jugoistočnoj Evropi.

Mreža okuplja 19 organizacija članica – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije – koje su posvećene zaštiti i unapređenju ljudskih prava, kako na mreži, tako i van nje.

Svaka članica je posvećena unapređenju svog rada na pitanjima zloupotrebe digitalnih prava, nedostatka transparentnosti, proširene upotrebe invazivnih tehnoloških rješenja i kršenja privatnosti.
Od početka  pandemije COVID-19,  Centralna i Jugoistočna Evropa su se suočile sa dramatičnim porastom stope kršenja digitalnih prava u zemljama gdje su demokratske vrijednosti već ugrožene.

„Ovaj poduhvat dolazi u trenutku kada vidimo sve veće uplitanje državnih i komercijalnih aktera kojim se dodatno sužava prostor za debatovanje, dok se ostvarivanje osnovnih ljudskih prava kontinuirano ograničava“, rekla je regionalna direktorka BIRN-a, Marija Ristić.

„Internet ima snažan potencijal da služi potrebama ljudi, a pristup internetu se pokazao neophodnim u kriznim vremenima, poput pandemije COVID-19. Naša društva postaju sve digitalnija, što predstavlja snažan podsticaj za povećanje kapaciteta organizacija koje se bave digitalnim razvojem i propisima u našem regionu. “
Tokom prvog zajedničkog sastanka, članice mreže saglasile su se da su izazovi koje nameću rastuća tehnološka rešenja koja koriste države doveli do kršenja osnovnih prava i sloboda, dok lažne i neprovjerene informacije cvjetaju na mreži i oblikuju život ljudi širom regiona. Internet sfera je već postala neprijateljsko okruženje za otvorene pojedince i posebno marginalizovane grupe kao što su manjine, LGBTIQ+ zajednica, izbjeglice i žene.

„Digitalna tehnologija duboko mijenja naša društva, jer postaje važan dio svih sfera našeg života, pa raznolikost organizacija koje su se pridružile ovoj mreži vidimo kao jednu od njenih najvećih snaga“, rekao je Danilo Krivokapić, direktor SHARE Fondacije.

„Toliko toga možemo naučiti iz iskustva drugih, jer imamo slične probleme sa vladama koje koriste tehnologiju kako bi vršile kontrolu nad društvom, posebno u kriznim vremenima, poput pandemije COVID-19,“ navodi on. „Takođe je važno da djelujemo zajedno kada pokušavamo da vratimo ravnotežu između naših građana i velikih kompanija (Facebook, Google itd.) koje posjeduju ogromne količine naših ličnih podataka i preko toga vrše značajnu moć nad nama.“

Cilj mreže jeste da se izgradi na vještinama, znanju i iskustvu svojih članica kako bi postigla zajedničke ciljeve kao što su jačanje demokratije u regionu i zaštita pojedinaca u digitalnom okruženju.

Pored njegovanja vrijednosti poput sigurnosti, jednakosti i slobode, rad mreže za digitalna prava Jugoistočne Evrope biće usmjeren na postizanje sledećih ciljeva: zaštita digitalnih prava i sloboda na internetu, omogućavanje ljudima da pristupaju tačnim informacijama, obezbjeđivanje da internet postane sigurnije mesto, otkrivanje i prijavljivanje govora mržnje i verbalnog nasilja na mreži, posebno protiv žena i drugih ranjivih grupa, identifikovanje regrutovanja putem interneta, što može dovesti do eksploatacije, preuzimanje kontrole nad ličnim podacima, rad na sprečavanju primjene nametljivih sistema nadzora, držanje vlada odgovornim za upotrebu i zloupotrebu tehnologije i poboljšanje digitalne pismenosti radi sprečavanja nasilja i eksploatacije.
Mreža će imati za cilj da poveća nivo razumijevanja složenih i zabrinjavajućih trendova i praksi, pokušavajući da ih približi široj javnosti na jeziku koji je istoj razumljiv. Stvaranjem zajedničkog prostora za diskusiju i razmjenu, organizacije i mediji će moći da povećaju uticaj svojih pojedinačnih napora usmjerenih na zakonodavne, političke i društvene promjene.

Za više informacija o mreži kontaktirajte: [email protected] i/ili [email protected].
Ovdje možete pronaći ceo tekst deklaracije mreže za digitalna prava Jugoistočne Evrope. Deklaracija je dostupna na engleskommakedonskom i albanskom jeziku.

Organizacije koje su se pridružile mreži su sledeće:

 1. Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11 – Srbija
 2. Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) – Bosna i Hercegovina
 3. Centar za građansko obrazovanje – Crna Gora
 4. Center for Internet, Development and Good Governance (IMPETUS) – Severna Makedonija
 5. Građanska alijansa – Crna Gora
 6. Branitelji ljudskih prava (CRD)
 7. Da se zna – Srbija
 8. Gong – Hrvatska
 9. Homo Digitalis– Grčka
 10. Open Data Kosovo (ODK) – Kosovo
 11. Media Development Centre (MDC) – Severna Makedonija
 12. Metamorphosis Foundation – Severna Makedonija
 13. Institut za medije Crne Gore (MMI) – Crna Gora
 14. NVO Atina – Srbija
 15. Partneri Srbija – Srbija
 16. Sarajevski otvoreni centar – Bosna i Hercegovina
 17. Share Fondacija – Srbija
 18. Vaša prava BiH – Bosna i Hercegovina
 19. Zašto ne? – Bosna i Hercegovina