URUČENE EU NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Jeleni Jovanović prva nagrada

Druga nagrada pripala je novinarkama Mileni Perović Korać i Milki Tadić Mijović, dok je najbolji mladi novinar Ivan Čađenović

Podgorica, 11. maj 2017 - Novinarka dnevnog lista “Vijesti” Jelena Jovanović dobitnica je prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo za 2016. godinu, za serijal tekstova o tome kako su nepoznate osobe, najvjerovatnije pripadnici kriminalnih klanova, nezakonito postavile kamere i nadgledale javni prostor na više lokacija u Kotoru.
Druga nagrada pripala je Mileni Perović Korać i Milki Tadić Mijović, iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, za serijal priča pod zajedničkim naslovom “Korupcija na lokalnom nivou – Kolašin”, dok je najbolji mladi novinar Ivan Čađenović, iz Dnevnog lista “Vijesti”, za serijal tekstova o sumnjama da je dekan Pravnog fakulteta UCG plagirao udžbenik i doktorski rad.
Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: dr Olivera Komar (predsjednica), Dragoljub Vuković, Snežana Nikčević, Sonja Drobac i Olivera Nikolić.
Nagrade dobitnicima na današnjoj svečanosti u Podgorici uručila je šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva.
U obrazloženju žirija navodi se da prvonagrađenu priču Jelene Jovanović “odlikuju sve bitne vrline kvalitetne istraživačke priče kao što su društvena relevantnost, objektivnost i nepristrasnost, kvalitet argumenata i samostalno prikupljenih dokaza“.
-Žiri dodatno želi da istakne profesionalnu hrabrost novinarke koja se prva uhvatila u koštac sa ovom temom, kako bi skrenula pažnju nadležnih institucija na do tada nerazotkriveni društveni problem, navodi se u obrazloženju prvonagrađane priče.
U drugonagađenoj priči, po mišljenju žirija, novinarke Milena Perović Korać i Milka Tadić Mijović „uspješno ukazuju na niz spornih načina na koje je trošen novac iu budžeta opštine Kolašin i raspetljavaju zamršeni niz tragova  – od neuobičajeno visokih troškova za gorivo ili prodaje opštinskog zemljišta po netržišnim cijenama, preko „grešaka“ zbog kojih je opština Kolašin pretrpjela značajnu materijalnu štetu do dodjeljivanja javnih radova bez tenderske procedure“.
-Sa jedne strane, detaljno potkrepljujući svoje tvrdnje dokumentima, a sa druge prenoseći izjave i svjedočenja osoba koja se sumnjiče, novinarke uspijevaju da ispričaju izbalansiranu priču koja ukazuje na potencijalno ozbiljnu i sistemsku zloupotrebu javnih resursa na nivou jedne crnogorske opštine, navodi se u obrazloženju žirija. 
Mladi novinar Ivan Čađenović u nagrađenom serijalu, „za razliku od velikog broja drugih sličnih tekstova pažljivo prati sve tragove, veoma vješto otkrivajući različite slojeve ne samo konkretnog slučaja plagijata, već i pokušaja da se on sakrije od očiju javnosti“.
-Kritički pristupajući veoma značajnoj i osjetljivoj temi, novinar samostalno pronalazi i ubjedljivo analizira dokaze, konsultuje sve relevantne strane i izvore i razotkriva skrivene do tada u javnosti nepoznate elemente ovog slučaja. Pri tom, serijal ima i ogroman društveni značaj zbog reakcije koju je proizveo uspješno pozivajući cjelokupnu akademsku zajednicu na odlučnu borbu protiv plagijata i akademskog nepoštenja, koja već sada rezultira konkretnim učincima na tom planu, navodi se u obrazloženju žirija.
Prvonagrađeni autor biće nagrađen sa 4.000 eura, a drugonagrađeni i najbolji mladi novinar sa po 3.000 eura.
Na ovogodišnji konkurs stiglo je 17 istraživačkih priča.
Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodijeljene su treći put za redom, u okviru regionalnog projekta koji se posredstvom Mirovnog institute u Ljubljani realizuje u šest zemalja regiona (Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu) i Turskoj.
Kordinator za Crnu Goru je Institut za medije Crne Gore.

JOVANOVIĆ: OVAKVIH PRIČA MORA BITI VIŠE
- Iako sam mislila da je istraživačko novinarstvo praktično na izdisaju, ova nagrada mi uliva nadu da nije baš tako i da se još vrijedi boriti za one priče koje udaraju u srž problema i građanima, a ispostavilo se i nadležnima, otvaraju oči i utiču da počnu da rade svoj posao.
Ne čudi što sam tako mislila, jer priču koja je prvonagrađena praktično nijedan takozvani medij u Crnoj Gori nije prenio dok o tome nisu počele zvanično da se oglašavaju državne institucije zadužene za to pitanje.
Pravog novinarstva zapravo nema bez istraživačkog novinarstva, jer samo takve priče mogu da mijenjanju društvo, odnosno one stvari koje ne valjaju.  Znamo svi koji radimo u medijima da takvih priča ne može biti svakog dana, ali se moramo potruditi da ih bude što više, jer nam je glavni posao da istina izađe na vidjelo i da na udaru kritike bude ono što je štetno za društvo i državu.
Novinari u Crnoj Gori imaju mnogo tema i materijala za istraživanje, ali malo je onih koji se time bave.
Drago mi je što list u kome radim njeguje istraživačko novinarstvo, što imam njihovu podršku i punu slobodu da radim kako mislim da treba, rekla je autorka prvonagrađene price Jelena Jovanović.

AMBIJENT JE TAKAV DA NE OHRABRUJE ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO
Vladan Mićunović, v.d. direktor Instituta za medije, saopštio je na kraju trogodišnjeg ciklusa koliko je trajao regionalni projekat nagrade EU za istraživačko novinarstvo, zajedničku ocjenu članova žirija i Instituta:  
“Analizirajući trogodišnji period, uočavamo da kvalitet i ukupna produkcija istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori nije na visokom nivou. Jedan broj medija bavi se u kontinuitetu istraživačkim novinarstvom - više ili manje uspješno, dok znatan broj uopšte nema istraživačkih priča, ili ih ima tek povremeno i simbolično. Izbjegavanje dubljih, suštinskih novinarskih istraživanjanja, u značajnoj mjeri doprinosi padu povjerenja u crnogorsko novinarstvo, slabljenju integriteta i kredibiletata novinara i pogoršavanju ionako lošeg stanje u medijskoj zajednici.   
Utoliko prije treba pozdraviti napore i rezultate novinara koji uspijevaju da dostignu visok profesionalni nivo u ambijentu koji ničim ne ohrabruje takav vid novinarstva i gdje novinari istraživači nerijetko bivaju  i fizički ugroženi  zbog posla kojim se bave”. 

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo 2017.

Podgorica, 7. mart 2017 - Nagrada EU za istraživačko novinarstvo biće dodijeljena ove godine treći put za redom u sedam zemalja zapadnog Balkana i Turskoj, za najbolje istraživačke novinarske priče objavljene 2016. godine.
Konkurs je otvoren do 28. marta, do 24 sata.
Regionalnu EU nagradu za istraživačko novinarstvo je uspostavio Generalni direktorat Evropske komisije, u skladu sa Strategijom proširenja EU u kojoj je prepoznata snažna potreba da se obezbijedi sloboda izražavanja u medijima, kao i da se podrži istraživačko novinarstvo radi boljeg praćenja procesa reformi i održavanja istorijskog zamaha ka pristupanju EU. 
Nagradni fond za sedam zemalja korisnica za tri godine iznosi 210.000 EUR. 
Dodjelu nagrade realizuje regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, kojim koordinira Mirovni institut u Ljubljani. U Crnoj Gori konkurs sprovodi Institut za medije Crne Gore.

Poziv za učešće na konkursu (pdf dokument)

Uputstvo za prijavu (pdf dokument )

Obrasci za prijavu (word dokument )